Bula imobiliară din România naște ”monștri”. Cum cresc prețurile, când nu se mai vinde nimic și nici nu se mai construiește
Cifrele de la Institutul Național de Statistică referitoare la piața imobiliară din România sunt cât se poate de clare. În 2023 s-au obținut cu 21,7% mai puține autorizații de construire la nivel național, dar în București și Cluj, numărul lor s-a prăbușit cu aproape 30%. Numărul tranzacțiilor s-a dus în cap cu valori similare.
Ne confruntăm cu o nouă criză imobiliară și deși avertismentele sunt evidente nu doar în țara noastră, dar și în Occident, dezvoltatorii refuză să accepte noua realitate și nu doar că țin de prețuri, dar le și majorează. Important este însă altceva, numărul tranzacțiilor. Independent de evoluția prețurilor, românii amână investițiile în imobiliare sau, pur și simplu, își iau gândul de la acest subiect pentru că prețurile din piață nu mai sunt de mult timp ancorate în realitatea cotidiană românească.
Dacă ne uităm la prețuri, piața imobiliară din România bubuie
Prețul pe metru pătrat a crescut cu 10% în decembrie 2023 la achiziția locuințelor noi din România, comparativ cu aceeași perioadă din 2022. La apartamentele vechi s-a înregistrat o creștere de 6%. Din noiembrie în decembrie 2023, conform datelor agregate de Storia.ro, platforma de imobiliare a OLX, numărul contactărilor s-a diminuat cu aproximativ 25%. În ceea ce privește prețurile, de la un an la altul, cea mai mare creștere s-a văzut la apartamentele noi din Sibiu +11% și la cele vechi din Orade +14%.
„Deși luna decembrie este, în mod obișnuit, o lună mai puțin activă pentru piața imobiliară, datele noastre arată că în 2023 interesul pentru căutarea unei case a crescut semnificativ, românii interacționând cu 55% mai mult cu anunțurile imobiliare față de luna decembrie 2022. Acest fenomen poate fi corelat și cu modificările fiscale care vor intra in vigoare în luna ianuarie, subliniind influența pe care aceste schimbări o vor avea asupra dinamicii pieței imobiliare,” a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.
De la un an la altul în Capitală, prețul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a ajuns, în decembrie 2023, la 1.656 euro/metru pătrat, un preț cu 9% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior. În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.675 euro/metru pătrat, cu 5% mai ridicat față de decembrie 2022.
În Brașov, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a ajuns la 1.984 euro/metru pătrat, cu 5% mai ridicat decât cel din decembrie 2022. Prețurile apartamentelor vechi au crescut accelerat în Brașov, cu 12% față de luna decembrie 2022, ajungând la o medie de 1.744 euro/metru pătrat.
În Cluj, în luna decembrie 2023, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.563 euro/metru pătrat, cu 6% mai mare comparativ cu decembrie 2022. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preț mediu de cerere de 2.542 euro/metru pătrat, cu 11% mai ridicat (decembrie 2023 vs. decembrie 2022), conform datelor citate de Economedia.ro.
Schimbările din Codul Fiscal 2024, o lovitură suplimentară pentru piața imobiliară din România
Anul 2024 vine cu modificări în domeniul fiscalității imobiliare. De exemplu, începând cu 1 ianuarie 2024, TVA-ul pentru cumpărarea unei case de până la 120 de metri pătrați și un cost de maximum 600.000 de lei fără TVA se va majora de la 5% la 9%. Această rată redusă de TVA, mai mică decât rata standard de 19%, rămâne valabilă doar pentru cei care achiziționează o locuință pentru prima dată.